utorok 24. septembra 2019

Kde sa nachadza hrube crevo

Hrubé črevo (lat. intestinum crassum alebo colon) je trubicovitý orgán,. Nachádza sa v pravej bedrovej jame, je vyplnené lymfoidným tkanivom. Dĺžka čreva človeka je asi m, z toho asi metrov pripadá na tenké črevo.


Rakovina hrubého čreva a konečníka je v Európe druhým najčastejším typom zhubného ochorenia a zároveň druhou najčastejšou príčinou . Nie je nič príjemné, ak nás trápi práve zápal hrubého čreva.

Všade vôkol počúvame o zápale a zákernej rakovine hrubého čreva. Kým ulcerózna kolitída napáda výlučne hrubé črevo a konečník, Crohnova. Kalprotektín je bielkovina, ktorá sa nachádza v bielych krvinkách. Prejavy choroby sa líšia podľa toho, aká veľká časť hrubého čreva je zasiahnutá . Funkcie hrubého čreva - časť 1. Poslanie hrubého čreva je mnohostranné.


Vyčleníme základné funkcie a rozoberieme si ich poporiadku.

Kým potrava prejde zo žalúdka do tenkého čreva, nachádza sa v tele už asi hodiny. Tenké a hrubé črevo zaberajú väčšinu brušnej dutiny, ktorá sa nachádza. Hlavnou úlohou hrubého čreva je zahusťovanie črevného obsahu a jeho posúvanie. Ochorenia hrubého čreva sa prejavujú najčastejšie črevnou . Tenké črevo (intestinum tenue) je trubicový orgán spájajúci žalúdok a hrubé črevo. Lymfatická drenáž tenkého čreva sa nachádza hlavne v distálnych častiach . Tenké črevo je prostredníctvom rias pobrušnice voľne pripevnené vo forme slučiek.


Na určenie typu a rozsahu chronického zápalového ochorenia čriev je potrebné presne zistiť, ktoré časti čreva sú postihnuté. To znamená, že tenké i hrubé. Okrem toho sa tu však prostredníctvom baktérii produkuje aj vitamín K, . Dvanásť autobusov plných ľudí – to je množstvo pacientov v Európe, ktorí každý deň pribudnú s novou diagnózou rakoviny hrubého čreva a konečníka. Môžu byť vrodené, alebo sa vytvárajú u ľudí postupne.


Okrem hrubého čreva môžu postihovať aj iné časti tráviacej rúry, ale v hrubom čreve sú . Medicína, západná alebo východná, dokáže naše zdravie ovplyvniť len na niekoľko percent. Ten podstatný podiel máme v rukách my sami. V tomto čase vykonáva hrubé črevo aktívne sťahovacie pohyby (peristaltické), preto je vhodný čas na .

Verejnosť však o vrodenom riziku vzniku rakoviny hrubého čreva nie je . Rakovine hrubého čreva sa dá v mnohých prípadoch predísť. Z biológie si pravdepodobne každá z nás pamätá, kde sa hrubé črevo nachádza a na čo zhruba slúži, avšak pre osvieženie pamäti by som . Stupeň - ranné štádium, keď sa rakovina nachádza na povrchu vnútornej vrstvy. Výskyt nádoru hrubého čreva a konečníka má v ostatných rokoch stúpajúci. Pre hrubé črevo až po konečník sú.


Skiaskopicky je možné vyšetriť tráviaci trakt (pažerák, žalúdok, dvanástorník, tenké aj hrubé črevo ) s podaním kontrastnej látky. Vyšetrujeme aj žilový systém . Selén sa nachádza v pôde a do nášho i zvieracieho organizmu sa . Ochorenie môže postihovať ktorúkoľvek časť tráviacej trubice (Crohnova choroba ), alebo len hrubé črevo (ulcerózna kolitída). Zápal sliznice tráviaceho traktu sa . Na Slovensku každý rok pribudne takmer 4-tisíc nových pacientov s rakovinou hrubého čreva a konečníka.


Vzhľadom na počet obyvateľov je . Práve na tú sú veľmi vhodné viaceré potraviny, ktoré hrubé črevo. Najviac vlákniny sa pritom nachádza v šupke jabĺk a tesne pod ňou, preto .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky