piatok 12. júla 2019

Opuch hrtana

Opuch hrtana

Vírusové ochorenie hrtana infekčného pôvodu, ktoré spôsobí opuch sliznice hrtana , hlasiviek a príklopky, ich totiž ohrozuje najviac kým sú . Detský hrtan obsahuje v subglotickom priestore množstvo podslizničného väziva, ktoré ľahko reaguje na zápal opuchom. Ochorenie väčšinou prebieha bez . Zápal hrtana čiže laryngitída je je ochorenie, ktoré postihuje hrtan,. Pri laryngeálnom záchvate ide o opuch sliznice hrtana. O laryngitídach sa medzi mamičkami šíria hrôzostrašné historky.


O tom, ako sa dieťaťa, . Funkciou hrtana (laryngu) je podieľať sa nadýchaní, tvorbe hlasu aprehĺtaní. Dochádza k opuchu hrtanu v najužšom mieste voblasti hlasiviek. Vírusová infekcia v týchto častiach spôsobí opuch sliznice hrtana , hlasiviek a príklopky.


Nasleduje zvýšená tvorba hlienu. Laryngitída je zápalové ochorenie hrtana. Prúd studeného vzduchu zlepší dýchanie a sipot, zmenší sa opuch , chorému sa lepšie dýcha.


Musíme dieťa upokojiť, pretože ak bude plakať, zvýrazní sa opuch hrtana a zníži sa prívod vzduchu. K upokojeniu použijeme obľúbenú hračku, . Je to zvuk vznikajúci prúdením vzduchu z pľúc cez hrtan. V hrtane sa nachádajú hlasivky (lat. plicae vocales), dva pruhy hladkej svaloviny, . Akútne zápalové ochorenie sliznice hrtana , ktoré sa prejavuje zvýšeným prekrvením a opuchom sliznice hlasiviek a podľa rozsahu ochorenia . Zápalový opuch zmenšuje priesvit, čiže vnútorný priestor hrtana na priechod . Ak sa absces lokalizuje pod podnebnou mandľou, zápalový opuch v hypo- faryngu môže spôsobiť zúženie vchodu do hrtana , ktoré sa manifestuje ako dyspnoe. Plač a krik chorobu ešte zhoršujú, lebo akútna laryngitída je vlastne zápal hrtana vírusového infekčného pôvodu.


Spôsobuje opuch sliznice . Preto i relatívne malý opuch môže viesť k rozvoju veľkých dychových ťažkostí. Hrtan , ktorý je súčasťou dýchacej sústavy, má za úlohu zabrániť vstupu infekcie do dolných dýchacích ciest. Deti majú dýchacie cesty užšie a . Karcinóm hrtana , jeden z nádorov hlavy a krku, sa do povedomia verejnosti dostal najmä „vďaka“ hercovi Michaelovi Douglasovi, ktorý s ním . Akútne zápaly horných dýchacích orgánov, hltana a hrtana patria medzi najčastejšie. Opuch sliznice v nosovej dutine zapríčiní zníženú drenáž nadmerne sa . Ataky obyčajne odznievajú spontánne, trvajú 2–dni a môžu byť rôzneho stupňa , a to od nepríjemného kožného opuchu až po život ohrozujúci opuch hrtana.


Následne už počas strednej školy, po zjedení rizota v škole, do hodiny znova sťažené dýchane, opuch úst a hrtana , koprivka na celom tele. Hlavne mamičky poznajú laryngitídu, čo je zápal hrtanu. Okrem bolesti je prítomný opuch , začervenanie a je možné cítiť aj zápach z úst. Opuch hrtana je najzávažnejším prejavom tohto ochorenia, a preto práve pacientom postihnutým touto formou by vhodná . Tvorí sa zvýšené množstvo hlienu.


Klinická fyziológia a patofyziológia dutiny ústnej a hltana. V prípade karcinómu hrtana prerastajúceho do hypofaryngu a karcinómu hypofaryngu rastúceho do hrtana. Niekedy opuchy postihujú vnútorné orgány a pacienti môžu mať ťažké bolesti brucha, opuchy jazyka, prípadne sa dusiť na základe opuchu hrtana. Septolete extra: Pastilky na zápal hrdla, ústnej dutiny, ďasien, hltana aj.


Pri karcinóme ústnej a hrtanovej časti hltana a hrtana dominuje bolesť v . Má tri hlavné časti - mandle, hltan a hrtan.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky