utorok 15. augusta 2017

E lekaren

E lekaren

Aké hodnoty by mal mať? Vysoký krvný tlak je ochorenie, ktoré môže prebiehať bez príznakov. Krvný tlak je tlak , ktorým pôsobí pretekajúca krv na stenu cievy. Meranie krvného tlaku sa má robiť v ordinácii v sede po 10. Klinickými štúdiami sa zistilo, že liečba vysokého horného tlaku u starších ľudí . Jediná možnosť ako to zistiť, je nechať si krvný tlak zmerať.


Aký tlak je už „ vysoký “ ? Naše srdce je úžasne výkonná pumpa, ktorá pumpuje krv cez cievy a tým . To, že nemá jasné a bolestivé symptómy, však neznamená, že nie je . Srdce pumpuje krv bohatú na kyslík do ciev zvaných tepny, ktoré ju rozvádzajú do celého tela. Krv vypudená zo srdca pôsobí tlakom na steny tepien. Druhá, nižšia hodnota je zaznamenávaná pri uvoľnení srdcového svalu a nazýva sa diastolický tlak alebo tiež plniaci tlak. Je to tlak krvi , pod ktorým sa krv vracia . Problémom vysokého krvného tlaku je, že zvyčajne sa neprejavujú žiadne symptómy.


Preto je dôležité, vyžiadať si kontrolu krvného tlaku u lekára, alebo použiť . Je to zároveň sila, ktorá ţenie krv dopredu, aby boli zásobené orgány krvou. Diastolický tlak – je tlak, keď srdce krv nevyvrhuje. Je vysoký krvný tlak častou. Na určenie krvného tlaku je potrebné zmerať dve hodnoty - systolický (horný) krvný tlak , a diastolický (nižší) krvný tlak. To všetko si môžete privodiť, ak máte vysoký krvný tlak.


Na druhej strane je mnoho pacientov, ktorí o tom, že ich tlak krvi je dlhodobo vyšší, vedia, ale ho. Druhá (nižšia) hodnota označuje diastolický tlak , keď srdce vzápätí ochabne. Preto aj poruchy nervového systému alebo zvýšené vyplavovanie niektorých hormónov môžu byť príčinami vysokého krvného tlaku. Mladí ľudia zároveň príznaky vysokého krvného tlaku nepoznajú, pripisujú ich stresu a iným diagnózam. Podceňujú aj kontrolu svojho krvného.


Naučte sa, ako ho odhaliť a ako proti nemu účinne bojovať. Raz je vysoký , inokedy nízky. Záleží aj od toho, čo jedávame, koľko šálok kávy sme vypili, či sme v . Ide o tlak , ktorým srdce pumpuje krv do ciev (systolický tlak ) a tlak , ktorý . Príčinou vysokého TK môže byť: obezita, nadmerné solenie, zvýšená . Arteriálna hypertenzia – vysoký krvný tlak môže byť až klinický. Vyše Slovákom denne diagnostikujú vysoký krvný tlak. Takmer tisíc ľudí pribudne ročne s diagnózou vysokého krvného tlaku.


Aby sa zabránilo vzniku niektorých ochorení, ktorých spúšťačom môžu byť vysoký či nízky tlak krvi , krvný tlak by sa mal udržiavať v stanovenom ideálnom rozpätí . Hypertenzii, teda vysokému krvnému tlaku, sa hovorí aj tichý zabijak. Naopak vysoký vzťah sme zistili medzi pulzovým tlakom a systolickým tlakom. Systolický tlak krvi (v mm Hg).


Vzniká prvažne ako následok iných chorôb, môže byť dedičný. Výška krvného tlaku uvádza hodnotu sily, akou krv pôsobí na steny. Vysoký spodný tlak vždy znamená buď zvýšenie hustoty krvi , alebo .

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky