štvrtok 26. júla 2018

Špecifická imunita

Špecifická imunita

Fylogeneticky novější část imunitního systému (výskyt jen u obratlovců) představuje specifická imunita. V genomu jedince jsou obsaženy pouze . Ako sa organizmy vyvíjali na čoraz zložitejšie formy života, vyvíjal sa aj ich imunitný systém, vyvinula sa špecifická imunita založená na imunologickej pamäti. Pojem imunita vyjadruje schopnosť organizmu reagovať na antigén imunitnou odpoveďou,. Ontogeneticky aj fylogeneticky je staršia ako špecifická imunita. Vznik a vývoj buniek imunity.


Aj keď majú tieto zložky rozdielne charakteristiky, . Imunita specifická a nespecifická. Obranný imunitní systém. Základní znaky: ➢ není vrozená. Vrodená imunita umožňuje človeku brániť sa proti . Získaná ( specifická ) imunita je zaměřena proti specifickému antigenu. Předpokládá proto jeho primární rozpoznání a následnou reakci zaměřenou jen vůči . Specifická imunita u HIV infekce.


HIV způsobuje chronickou infekci s komplexní dysregulací imunitního systému. B lymfocyty imunoglobuliny. Nespecifická imunita je vrozená a funguje bez ohledu na to, zda se již organismus s. Je získanou schopností organismu identifikovat a likvidovat materiál, který je tělu cizí, a tolerovat struktury vlastní.


Kľúčové slová: slizničná imunita, T regulačné lymfocyty, imunomodulácia,. IS človeka sa skladá z dvoch zloţiek: nešpecifická imunita (vrodená) a špecifická (získaná) imunita. Získaná imunita ( špecifická , adaptívna) predstavuje druhú líniu v obrane organizmu. Nastupuje pomalšie, ale je schopná rozoznať obrovské množstvo podnetov. Nešpecifická imunita (prirodzená).


Mluvíme o imunitě, což je obranná schopnost našeho organismu tyhle škůdce likvidovat. Buněčná imunita je zajišťována bílými krvinkami. Podstatou srážení krve je přeměna rozpuštěného fibrinogenu ve. Tato imunita má na rozdíl od nespecifické imunity paměť. Pro obranu proti běžným infekcím má specifická imunita jen omezený význam.


Ke změně chápání mechanizmů antiinfekční imunity došlo v důsledku . Jej fungovanie zaisťuje zložitá . Cytomegalovirus- specifická buněčná imunita : stanovení profilu imunitní funkce přináší klinicky relevantní odpověď. Stáhnout PDF English info . Získaná (adaptivní, specifická ) imunita se uplatňuje tehdy, dojde-li k setkání organismu s infekcí (prolomení první bariéry). Kredit: National Library of Medicine, media Commons. Popis: Textovou formou charakterislika buniek zúčastňujúcich saˇšpecifickej imunity. NK- a NKT-bunky - ich charakteristika, biologický a medicínsky význam.


Klíčová slova: Antigen, imunita specifická , nespecifická, protilátkou, buněčná, bílé krvinky, mikroflóra, transfůze, transplantace, kostní dřeň,.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára

Poznámka: Komentár môže zverejniť iba člen tohto blogu.

Obľúbené príspevky